Ter Stratenweg 9 B-2520 Oelegem (Ranst) Belgium
Gelaagd glas bestaat uit twee lagen glas die met tussenlagen aan elkaar zijn verbonden, zodat er een permanente verbinding ontstaat.
De tussenlagen ondersteunen en houden het glas vast, zodat er een sterke, gelijkmatige laag ontstaat, zelfs als het glas breekt.
Het glas ondergaat verschillende verwarmings- en afkoelingsfasen om een permanente interne spanning op de buitenste oppervlakken van het glas te creëren.
PVB is de meest gebruikte tussenlaag ter wereld in gelaagd glas. De optische helderheid, flexibiliteit en het vermogen om aan veel oppervlakken te hechten, maken het een primaire tussenlaag voor glasfabrikanten. Maar UV-blokkerende lagen en vele andere lagen zijn ook mogelijk.
De nomenclatuur voor gelaagd glas beschrijft de opbouw ervan door rekening te houden met het aantal en de dikte van de gebruikte glasplaten en de dikte van de tussenlagen. Gelaagd glas 33.2 => 2 glasplaten van 3 mm + 2 tussenlagen van 0,38 mm = 0,76 mm.
Bij voldoende impactkracht zal gelaagd glas breken. Glasscherven hebben de neiging om aan de plastic tussenlaag te blijven kleven en blijven grotendeels intact, waardoor het risico op letsel afneemt. Dit is met name belangrijk wanneer er een risico is dat gebroken glas van hoge gebouwen, dakbeglazing, luifels en dakramen valt.
Gelamineerd glas kan tot 99% van de schadelijke UV-stralen absorberen. Akoestisch gelaagd glas voegt geluidsreductie toe aan andere voordelen van het gelaagd glas, en helpt het geluidsniveau te verlagen zodat mensen zich comfortabeler kunnen voelen in hun woon- en werkruimtes.